Isabel Hees

Ik ben blij dat we geen compromis hebben gesloten. Dat vond ik echt tof.

In aanloop naar dit project vroegen we ons af: Hoe gaan we deze situatie naar onze hand zetten? We waren het er vrij snel over eens dat we niet via Zoom wilden afstuderen. Dat is een grote kracht; dat we die keuze hebben gemaakt en niet hebben gesettled voor minder. Ik stelde toen voor: Is er niet een plek waar we met elkaar in quarantaine kunnen gaan? En de school zei: “Ja, daar hebben wij ook aan gedacht”. Het was gezien de omstandigheden veel geregel en logistiek. Maar gelukkig zijn er heel veel lieve mensen ons tegemoet gekomen. En toen konden we het gaan doen.

Samenzijn
Wat ik misschien nog belangrijker vond dan het artistieke, is dat we daar samen waren. Ik vond het zo belangrijk dat we de situatie naar onze hand hebben gezet en dat we met de klas daar op locatie waren. We hadden alle ruimte. Niemand zag ons. En we hebben zo genoten van elkaar. Niet alleen van het acteren, maar ook van spelletjes doen en koken. We hadden commissies gemaakt en ik zorgde samen met Dagmar voor het eten.

Eigenaarschap
Op een dag hebben we een schrijfopdracht gekregen: een poging om in woorden te vangen wat je ervaren hebt. Ik heb daar ongeveer drie pogingen toe gedaan. En ik zal je eerlijk zeggen dat ik er nog steeds niet helemaal uit ben. Ik heb het vooral gedaan vanuit mijn gevoel, wat natuurlijk zowel een kracht kan zijn als een zwakte. En ik kom er nog niet helemaal uit wat ‘mij’ hier dan in definieert. En dat zie ik ook als onderdeel van eigenaarschap; dat je het nog niet hoeft te weten. Ik kan voor mezelf bepalen: dit is nog niet af. Of: ik kom er later nog op terug. Misschien begrijp ik het pas als ik 40 ben. Eigenaarschap betekent zoiets als autonomie; dat je zelf beslissingen kunt maken waar je op dat moment zin in hebt, en of dat goed voor je is.

Omgaan met tegenslag
Er zijn natuurlijk ook altijd dingen die tegenvallen. Ik vond het bijvoorbeeld heel jammer toen we het nieuws kregen dat we terug moesten. Ik heb me daar een paar dagen rot over gevoeld. Maar ik probeerde te kiezen er niet in te blijven hangen, want dan zou ik voor mezelf de rest van de ervaring verpesten.

Wat neem je mee?
Ik ben blij dat we geen compromis hebben gesloten. Dat vond ik echt tof. Daarnaast heb ik heel erg genoten van het samenzijn met de klas en heeft dit project een diepere laag aan onze relatie gebracht. Ik ga iedereen en de hele ervaring nooit meer vergeten.