Oerdrift(?)

Esther is op zoek gegaan naar de impulsen en intuïtieve handelingen van andere. Zo onderzocht zij hoe die tot uiting kwamen bij ex-cliënten van een kliniek waar zij zelf in zat, een aantal jaar terug.

Esther is ook in contact gekomen met mensen die zij van het internet kende, die zij een opdracht gaf; schrijf elke dag op wat er in je op komt, kijk naar wat je hebt opgeschreven, en maak daar een krabbel, tekening of iets anders bij. Esther heeft zeer openhartige en diverse materialen van de mensen teruggekregen. Zo kon zij ook de gedachtes en impulsen van andere vergelijken.

Tijdens de ‘Lock down’ is Esther voor de camera gaan staan, om te kijken waar haar eigen impulsen liggen en deze te onderzoeken.

Esther in haar ontwerpopdracht gestart vanuit het stuk ‘Breath’ van Samuel Beckett. Het script ging voor haar over verlangens, frustratie, dystopie en afval. Ze heeft zich in dit stuk doorontwikkeld naar een eindproduct, wat haar ontwerp en onderzoek samenvoegt.

Hebben wij mensen oerdriften? Waarom vinden wij dat zo gek van onszelf, en waarom bestempelen we die als ‘slecht’ en ‘abnormaal’?

Onderzoek

Een verzameling van impulsen, onder andere neem ik mijn frustratie over ‘’de vraag’’ onder de loep.

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress
Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress
Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Ontwerp

Een inspiratiebron, dat is Samuel Beckett met zijn script ‘Breath’ voor mij. Ik ben de frustratie naar het willen vast houden en de controle niet willen loslaten gaan op zoeken.

De begin film die hoort bij mijn perfromance, die in oktober te zien is op de expositie.

Esther Baalman

Esther Baalman, 28 jaar, maakt performatieve installaties waarbij ze haar video werk en zichzelf in het midden plaatst. Ze is steeds op zoek naar bepaalde grenzen en stelt hierbij zichzelf vragen zoals:
‘Wat wordt als ‘’normaal’’ gezien?’
‘Wat vinden mensen ‘’normaal’’?’
‘Hoe verhoud een mens zich tot de ander, wat raakt een mens?’

Esther haalt haar inspiratie uit dingen die háár raken, bijvoorbeeld de psyché van de mens, dierenleed, machtsmisbruik, maar ook uit bijvoorbeeld muziek. Zij probeert haar werk op een vaak absurde, humoristische maar tegelijkertijd intrigerende manier
weer te geven. “Beelden en geluiden zijn vaak een veel sterker communicatiemiddel dan woorden’’, aldus Esther.