Credits: Jos Kuklewski

Job Gijsbrechts – Eindwerk 2020

Voor mijn beeldende onderzoek ben ik op zoek gegaan naar lichaamsidentiteit. ‘Heb ik een lichaam of ben ik een lichaam?’. Dit heb ik onderzocht aan de hand van materiaal onderzoeken, vormstudies en portretteringen vanuit het perspectief van het lichaam als vleselijk object.

Bij mijn ontwerp heb ik gekozen voor ´Julietta´, een opera uit 1937 gecomponeerd door Bohuslav Martinu. In het kort gaat het verhaal over Michel, een man die op zoek gaat naar de stem die hij al langere tijd hoort in zijn dromen (de stem van Julietta). Deze zoektocht blijkt hij echter ook te dromen. De opera hangt samen van korte ontmoetingen, welke allemaal uitlopen in miscommunicaties en chaos. En waar Michel blijft zoeken naar zijn plek in deze ingewikkelde sociale hiërarchiën.

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

credits: Jos Kuklewski

credits: Jos Kuklewski

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

credits: Jos Kuklewski

credits: Jos Kuklewski

Ontwerp | Julietta

Bij het ontwerp van dit decor ben ik uitgegaan van een stad aan de kust, waar je vanaf de zee een landschap aan golvende daken kunt zien. Dit landschap ben ik vervolgens gaan ontleden tot verschillende deelbare modules, welke verplaatst kunnen worden over het toneel om zo verschillende omgevingen te creëren. Met de kostuums ga ik mee met de geometrische beeldtaal door middel van het gebruik van prints en texturen. En met felle en harde kleuren zet ik de personages af tegen het decor.

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress
Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Job Gijsbrechts

Job Gijsbrechts is een sociale en bevlogen ontwerper van theater decors en kostuums. Daarbij combineert hij graag traditionele technieken en methoden met moderne materialen, stijlen en perspectieven. Met precisie weet hij een rode draad toe te passen in zijn werk, waarmee de onbeschenen kant van een verhaal wordt verteld. Met strakke en kloppende lijnen levert hij een afgewerkt beeld af met architectonische kwaliteiten. In zijn ontwerp is een elegantie te herkennen die zich vertaalt in duidelijke kleur, textuur en vorm keuzes. Inspiratiebronnen die vaker terugkomen zijn natuur en anatomie, architectuur en schilderkunst.